LivetSomTeaterapa

Årskrönika 2018

Kategori: Allmänt

Nu lämnar vi ännu ett år bakom oss. Och det firar jag som vanligt med att utvärdera året och blicka in mot nästa. Häng med! 
 
Januari: 
Året inleddes hemma i lägenheten då jag var sjuk. Men sanningen är den att jag egentligen bara var sjuk innan och efter nyår, men sa att jag var sjuk på nyårsafton också för att jag inte hade någon att fira med. Året kunde alltså bara bli bättre. Jag arbetade mycket med min föreläsning som jag i slutet av januari besökte Linnéskolan med. En riktigt häftig upplevelse och roligt med bra respons från ungdomarna. Lärde mig också att det var bra med randiga tröjor för att undvika synliga svettlökar. 
 
Stunden innan eleverna tågade in. 
 
Februari: 
Införde potatissalladens dag den 3/2 och firade nyår genom att kolla på Melodifestivalen, kasta konfetti, dricka persikovin och åka pulka mitt i natten. Var på TV-inspelning på SVT i Göteborg för "Smartare än en femteklassare" vilket va dönervöst och döhäftigt. Tyvärr tog en nanokemist upp all programtid och därför fick jag inte vara med, men en riktigt häftig upplevelse! Dessutom blev jag nästan religiös när jag lyckades hitta två perfekt mogna avocados till extrapris, det är ju liksom inte varje dag det händer. Var även på hårdrockskonsert av någon outgrundlig anledning, men jag dansade mest fuldans. 
 
Jag som hade köpt en ny kostym att visa upp i TV... 
 
Mars: 
Var på Melodifestivalen i Kristianstad med Tyra. Var i Göteborg och såg Galenskaparna samt kollade på hockey. Mormor blev sämre och sämre ju mer plats cancern tog i hennes kropp och till slut var hon chanslös och blev tvungen att lämna oss, vilket såklart påverkade mars väldigt mycket. Glädjen i allt blev när jag äntligen började sjunga i kör. 
Den sista julen med mormor. 
 
April: 
Det blev en marinblå begravning. Påskfirande. "Årtiondets Fest" på jobbet som jag planerat. Hade tackat ja till sommarlustspelet "Fria med knuff" som vi började repa. Dessutom var jag tydligen fransman i Gylsboda där det målades tavlor och fotades i ett dass. Jag sommarinredde balkongen och gjorde sommarens första sangria. 
 
En blekfet fransman med duckface. 
 
Maj: 
Repetitionerna fortsatte och den årliga inspirationsveckan, aka Eurovisionveckan, gick av stapeln. Jag tog bort ett födelsemärke som jag tänkt på i flera år. Tatuerade in Simba på benet. Fick en ny vän. Köpte en bil lite sådär halvspontant och så lade jag mycket tid på att ladda upp inför mitt första konferenciergig på Älmhults Pride, vilket var en så häftig upplevelse att det finns ett helt eget inlägg om det. 
 
Tre stycken teaterelever från Katedralskolan sammanfördes igen och delade scen. Thomas som headlineade och Amé och jag som konferencierade. 
 
Juni: 
Här var det mycket rep inför premiären av lustspelet sista helgen i juni. Men förutom det var det även Älmhultsfestival där min kör hade konsert och en hel del fotboll på TV tack vare VM. Jag åkte på roadtrip där vi landade i Åhus för årets första bad samt hade en känslosam midsommar. Årets andra och sista tavla målades (denna gången inte som fransman). 
 
Ett av de sista repen av "Fria med Knuff". 
 
Juli: 
Äntligen var semestern här! Den innehöll bland annat 7 föreställningar, mer fotbolls-VM, vääääääärme och zipline (skitkul, prova!). Dessutom var det en resa till Göteborg, Marstrand, Lysekil och sista veckan spenderades på Cypern. Vi hade bestämt oss för en lugn pensionärsresa och istället blev det intensivt då vi träffade ett gäng som vi började umgås med. Tillsammans drack vi massa drinkar, sjöng karaoke, dök men såklart även en hel del gassande i solstolen. Till råga på allt tillhör att jag helt plötsligt blev kär och svävade på små fluffiga moln. 
 
Mr. Benrangel och Lill-Snopp hängde på 12 meters djup i Medelhavet (jag tänker inte säga vem som är vem...).
 
Augusti: 
Sommarflirten höll i sig fram tills en dag det bara vände. Och tur var väl det har jag ju insett såhär i efterhand. Istället var jag på bilbingo och på Liseberg, fast inte samtidigt då. Jag samlade mod och snaggade mig samt köpte en gul jeansjacka. IKEA fyllde 75 år vilket firades och jag påbörjade nytt jobb som operationell projektledare. Började även repa till "Tjejkväll till förmån för bröstcancerfonden" tillsammans med Tina och Nina (aka Alkizar). Blandfärs hade sin första riktiga levande gäst. 
 
Älmhultspolitikern Elizabeth Peltola gästade oss och gjorde en härlig intervju och kanske var det därför det gick så bra för henne i valet sen? (Skojar bara, såklart det berodde på det). 
 
September: 
Kick-offernas månad. Jag kickade off med Alkizar, Blandfärs och jobbet - allt på tre dagar. Dessutom kickade Alkizar ass på bröstcancer-kvällen. Firade en kär vän som fyllde 25 år. Hade en massa träningsvärk (efter bara ett träningspass) och var på Yoump i Helsingborg. 
 
Fantastiskt fina Alkizar-kompisar Tina och Nina med goa och proffsiga konferencier-Jessica. 
 
Oktober: 
Sålde av en massa kläder, eller ja, försökte i alla fall... Hade uppstart för Ljungbyrevyn 2019. Fick tag på två skitsnygga fåtöljer. Turnéliv började vilket innebar att privatliv slutade, i princip. 
 
Intern artikel inför turnén. 
 
November: 
Turnén fortsatte... Men jag hann även med att byta däck för första gången, julpynta alldeles för tidigt och repa några gånger. 
 
Årets roligaste löpsedel i Karlskrona. 
 
December: 
Jag bockade av årets nyårslöfte att bli blodgivare. Fick en fin kulkalender av Tyra. Fyllde 23 år och lärde mig på födelsedagen att säga R, visserligen fortfarande väldigt tunggrott, men i alla fall. Avslutade turnén genom att nå målet sista dagen iförd tomtedräkt. Fortsatte repa till revyn. Hade en jättemysig drinkkväll. Spelade in film. Vann 100kr på Bingolottos uppesittarkväll. Firade jul och skapade nya traditioner utan mormor fysiskt på plats. Firade in det nya året genom att gå på premiär och sedan vid tolvslaget dansa på bordet. 
 
Tar emot regi under filminspelningen. Resultatet ser du i "Fritt Fall" på Grand i Ljungby (biljetter på www.biljettkiosken.se/frittfall). 
 
Så var då 2018 till ända och det är dags att stänga detta händelserika, skruvade, roliga, sorgliga och märkliga år. I förra årskrönikan skrev jag så här inför 2018: 
 
"Jag vet att jag mår bra när jag får vara kreativ, och tänker satsa på att vara det mer under 2018. Jag ska föreläsa, skriva krönikor och låttexter, måla tavlor, podda och förhoppningsvis upp på scen snart igen. Jag ska dansa och sjunga och försöka skratta en jävla massa. Jag ska se Melodifestivalen och Galenskaparna, göra saker jag aldrig gjort innan och utmana mig själv till att hitta en stabil grund att stå på mentalt. Jag ska våga chansa och jag ska äta gott. Jag ska skapa nya rutiner, vara spontan och bli blodgivare. 
 
Jag ska göra allt som står i min makt att försöka hålla i personerna som ger mig energi och jag ska lita på mig själv. Jag ska vara barnslig, töntig och samtidigt vara så lillgammal som bara jag kan. Och jag ska kanske gå över till en digital kalender."
 
Med facit i hand... JAG GJORDE DET! Jag är faktiskt stolt över hur jag hanterat 2018 och alla utmaningar. Och jag tänker fortsätta på samma spår. Jag ska fortsätta vara stolt, kreativ, frispråkig, knäpp, lillgammal och spontan. Jag ska vara snäll mot mig själv och våga ta risker. Jag ska bli snällare mot miljön, utvecklas som människa och vårda relationer. Åren blir bara stökigare och stökigare på många sätt, och därför blir mitt fokus hållbarhet. Jag ska se till att mina nära är hållbara, att det jag kan påverka i världen är hållbart och att jag själv är hållbar. Den stabila grunden jag har börjat bygga ska förstärkas, utan att bygga några väggar så att jag när som helst kan bygga ut och skapa rum för nya saker. Jag tänker lägga fokus på detaljer och jag SKA gå över till en digital kalender. 
 
2019 - bring it on! Jag är fan redo nu alltså. 
 
/Felix